Editor de continguts

La nova gasinera de l’EMT ja està a ple rendiment i carrega cada dia més 100 busos propulsat amb gas

NOTÍCIES

02 de set. 2021

La nova gasinera de l’EMT ja està a ple rendiment i carrega cada dia més 100 busos propulsat amb gas
La nova gasinera de l’EMT ja està a ple rendiment i carrega cada dia més 100 busos propulsat amb gas

El batle de Pama, Jose Hila, ha visitat avui les instal·lacions d’aquesta gasinera que és la més grossa de les Illes Balears i culmina l’aposta de l’EMT Palma per una energia més neta i sostenible

La gasinera és una de les instal·lacions d’aquest tipus pioneres de l’estat i és fruit d'una planificació d’anys amb una inversió de 2,7 milions d’euros

L’EMT Palma ha instal·lat dos compressors de 5000 metres/cúbics hora a 250 bars i està previst incorporar-ne un tercer

 

El batle de Palma, Jose Hila, el tinent de batle de Mobilitat Sostenible, Francesc Dalmau, el gerent de l’EMT Palma; Mateu Marcús el director de Diversificació de l’empresa Redexis, Miguel Mayrata i el director de Redexis Balears, Hernando Rayo i la cap de projectes de l’empresa EPM que ha planificat les obres Neus Pascual han presentat avui la nova gasinera de l’EMT Palma que actualment està plenament operativa.

Aquesta nova gasinera ha suposat una inversió de 2.747.077 euros més IVA i és la culminació de l’aposta per la modernització i per la sostenibilitat de l’EMT Palma que es va iniciar la passada legislatura amb l’adquisició de la nova flota de 100 busos propulsats amb gas.

En aquest sentit, aquesta instal·lació, unida a la nova flota de 100 busos propulsats amb gas, és cabdal perquè l’EMT Palma contribueixi a minvar la petjada de carboni i suposa una aposta per energies menys contaminants.

El gas natural és una alternativa real als combustibles derivats del petroli, ja que redueix les emissions de CO2 en un 30% i les de NOx fins a un 75%. A més, elimina les emissions de partícules i pràcticament a la totalitat de les emissions d’òxid de sofre. La seva implantació contribueix a millorar la qualitat ambiental de les ciutats i apostar per un model de transport medioambientalment sostenible.

La nova gasinera, situada a les instal·lacions de l’EMT Palma, està dotada de dos compressors de 5.000 Nm3/h (metres cúbics hora ) a 250 bars;amb previsió d’instal·lar-ne un tercer, inclòs en el contracte del concurs. Aquests compressors funcionen alternativament; subministrant gas comprimit al magatzem intermedi de 24 metres cúbics, que alimenten 6 assortidors per als autobusos. La potència d’aquests dos compressors és cabdal per permetre aquesta càrrega ràpida i fa que aquesta sigui una instal·lació pionera i de futur.

A més, a diferència d’altres gasineres aquesta disposa d'un generador propi de gas natural per generar energia i dotar de més seguretat en el funcionament dels compressors. Aquest generador de grans dimensions que s’ha instal·lat pot proporcionar fins a 1.000 Kw de forma continuada.

La gasinera de l’EMTPalmaés la més gran de les Illes Balears i una de les més innovadores de l’estat. Actualment, es carreguen diàriament en aquestes instal·lacions més de 100 busos propulsats amb gas que disposa l’EMT Palma, que representen més del 60% de la flota. A més, gràcies al canvi de combustible de dièsel per gas natural, l'EMT Palma aconsegueix un important estalvi econòmic.

 

Un projecte amb una gran planificació

El projecte d’aquesta gasinera es va iniciar durant la legislatura anterior i ha requerit una gran planificació. En aquest sentit, s’ha hagut de construir un conducte de d’aproximadament un quilòmetre des de les cotxeres fins a la carretera de Manacor per permetre el subministrament.

La companyia Redexis d’infraestructures energètiques ha construït aquest nou ramal que subministra gas des de l’estació de regulació i mesura connectada al gasoducte de Cas Tresorer-Manacor-Felanitx al seu pas per l’enllaç de Son Ferriol i que discorre al llarg d’aproximadament un quilòmetre pel Camí de Ses Bateries fins arribar a l’EMT Palma. Aquesta canalització alimenta també l’estació de proveïment de gas dels autobusos del TIB, que s’ha instal·lat a les proximitats de l’EMT, contribuint així a la implantació d’energies netes a la flota d’autobus del TIB.

Amb la posada en marxa d’aquest ramal, Redexis continua incrementant la xarxa de proveïdors de gas natural a Espanya i contribueix a una mobilitat més sostenible i econòmica a la ciutat de Palma.

La construcció d’aquesta instal·lació ha obligat a reubicar part de les plaques solars que estaven situades en aquest espai i desplaçar-les sobre la coberta dels tallers, amb la previsió de poder ampliar en un futur el número de plaques solars i continuar així l’aposta de l’EMT Palma per energies de zero emissions i sostenibles.

 

Estático: pie de página

 

  971 214 444

  900 701 127

C/ Josep Anselm Clavé 5. 07002 Palma

Logo Ajuntament de Palma
Logo Civitas